Oficiální portál České republiky o společenské odpovědnosti.

Oficiální portál
České republiky
o společenské odpovědnosti.

Pneumatiky plněné potravinovým odpadem

Pneumatiky budoucnosti by mohly pocházet nejen z továren, ale nově také z venkovských farem. Vědci z americké univerzity v Ohiu vyvinuli nový způsob, kterým lze zpracovat potravinový odpad a částečně tak s ním nahradit výplně pneumatik, které se doposud vyrábí na ropné bázi.

Trvale udržitelné pneumatiky s novým plnivem dokázaly v testech porazit průmyslové standardy pro výkon, což v konečném důsledku může vést ke zcela novým využitím současných materiálů.

Katarina Cornish, spoluautorka nové metody, sdělila, že využíváním nové technologie je možné řešit tři zásadní problémy: učinit pryžovou výrobu udržitelnější, snížit závislost na zahraniční ropě a v neposlední řadě také pomoci s likvidací odpadu ze skládek.

Zhruba 30 % současných automobilových pneumatik se vyrábí ze sazí. Díky sazím je guma černá a odolná, její cena však kolísá právě v závislosti na cenách ropy. Přístup k sazím je však stále těžší.

Průmysl v oblasti výroby pneumatik neustále roste a je zapotřebí čím dál tím větší množství jak přírodního kaučuku, tak výplně. Saze, které jsou k dispozici, jsou v zásadě spotřebovány bez přebytku. Jejich nedostatek se řeší nákupem z Ruska, což je z dlouhodobého hlediska neudržitelné,“ vysvětluje Cornish.

Katarina Cornish a její tým se právě kvůli těmto důvodům zaměřili na recyklaci vaječných skořápek a dalšího potravinového odpadu. Podle amerického ministerstva zemědělství (USDA) spotřebují Američané ročně 100 mld. vajec. Zhruba polovina z nich končí rozbitá na skládkách.

Nejen vaječné skořápky jsou nedoceněnou surovinou, také rajčata jako další oblíbený druh zeleniny v Americe, doposud nenacházejí zpětné využití. Američané zkonzumují až 13 milionů tun rajčat ročně, většinou však průmyslově zpracovaných. Komerční rajčata jsou vyšlechtěna tak, aby jejich vláknitá slupka přežila přepravu na velké vzdálenosti. Při jejich zpracování však potravinářské závody rajčata této vláknité slupky kvůli těžké stravitelnosti zbavují.

Odborníci objevili, že vaječné skořápky mají porézní mikrostruktury, které zabezpečují vyšší přilnavost. Dodávají tak gumovým materiálům neobyčejné vlastnosti. Naproti tomu rajčatové slupky jsou zase stabilní při vysokých teplotách, čehož lze využít při zvyšování výkonu materiálu.

Současné výplně ze sazí dělají pryžové materiály silné, avšak často málo flexibilní. Náhradou části sazí potravinovým odpadem je možné dosáhnout synergického efektu a udržet tak sílu materiálu za současného zachování jeho flexibility.

id46015

V závislosti na množství použitých skořápek a rajčatových slupek dosahují nové gumové materiály různých úrovní hnědočerné barvy. Vědci aktuálně testují různé kombinace a hledají optimální poměr surovin. Univerzita v Ohiu si nechala tuto technologii patentovat a v současnosti tak pracuje na dalším vývoji.

Zdroj: http://www.nanowerk.com/news2/green/newsid=46015.phpOhio State University