Dne 13. října 2022 odstartoval speciál úspěšného pořadu České televize Toulavá kamera.

Tento pořad vznikl za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ve spolupráci s Radou kvality ČR s ohledem na Národní program Česká kvalita.

V prvním díle, který byl věnovaný oděvnímu průmyslu vystoupil 1. místopředseda Rady kvality ČR – Pavel Vinkler. Moderátoři Iveta Toušlová s Josefem Maršálem v tomto díle představili primárně převratnou novinku Mikuláše Hurty z Ostravy. Jako první na světě uvedl na trh kolekci tzv. cirkulárního oblečení z materiálu připraveného z kukuřičného škrobu, který se po obnošení při ekologickém zpracování rozloží a lze z něj zhotovit novou textilii. Nápad už posbíral řadu ocenění a jeho autor doufá, že dokáže změnit přístup lidí k zacházení s obsahem šatníku. Tento díl Vás také zavede za Ladislavem Blažkem. Ten po změně režimu doslova na zelené louce vybudoval firmu na výrobu pánských obleků, která dnes patří ke stálicím oboru. Je zde zmíněna i královna prvorepublikové módy Hana Podolská.

Ve druhém díle, který byl věnovaný hudebnímu průmyslu vystoupil předseda Rady kvality ČR – Eduard Muřický. Moderátoři pořadu Vás v tomto díle mimo jiné zavedou do Loděnic na Berounsku, kde funguje největší továrna na výrobu vinylových desek na světě. Prozradí Vám, že elpíčka mohou obsahovat hologram, a dokonce na ně lze prostřednictvím rozšířené reality zaznamenat videoklip. Dozvíte se také i o firmě v Litovli, odkud do všech koutů planety putují špičkové gramofony. Jeden speciální tam například vytvořili pro kapelu Metallica. Je možné vidět také reproduktory, které se tisknou z písku a bude zavzpomínáno na Antonína Petrofa, který stál u zrodu slavné značky klavírů oceňované až u císařského dvora.

Nenechte si tyto a další nové díly pořadu ujít – ke zhlédnutí je naleznete ZDE.

Dozvíte se zajímavé informace o firmách a vědcích, kteří už dnes předběhli svou dobu a svými objevy mění svět a patří k esům oboru.

V letošním roce jen tento speciál věnovaný:

oděvnímu průmyslu,

hudebnímu průmyslu,

sklářskému průmyslu,

automobilovému průmyslu,

filmovému průmyslu,

energetice,

chovatelství a

pěstitelství.

Zdroj.: www.ceskatelevize.cz