Ve středu 21. 9. 2022 se uskutečnilo 80. zasedání Rady kvality České republiky. Jednání, které proběhlo na půdě Ministerstva průmyslu a obchodu, zahájil 1. místopředseda Rady kvality ČR a ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Pavel Vinkler.

V úvodním bodě jednání představil Pavel Vinkler návrh materiálu Národní politika kvality ČR 2022-2030. V následné diskusi bylo rozhodnuto, že závěrečné připomínky členů RK ČR budou zaslány do 30. 9. 2022 a po jejich zapracování bude materiál podroben vnitřnímu připomínkovému řízení na MPO.

V dalším bodě jednání informoval Pavel Vinkler o postupu hodnocení v rámci organizace Národních cen ČR za rok 2022. Do letošní soutěže se v rámci všech cen přihlásilo celkem 47 subjektů, z toho 14 do Národní ceny ČR za CSR, 10 do Národní ceny kvality ČR a 23 do Národní ceny za kvalitu v rodinném podnikání.

Díky intenzivní mediální kampani se podařilo zajistit reprezentativní účast, uvedl Pavel Vinkler. 

V současné době probíhá hodnocení v organizacích.  Členové Rady kvality ČR schválili personální obsazení JURY, která začátkem listopadu provede závěrečné potvrzení výsledků tak, aby 23. 11. 2022 mohlo dojít ke slavnostnímu předání ocenění ve Skleněném sále na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

Další bod jednání byl věnován aktivitám v rámci Národního programu Česká kvalita. Pavel Vinkler, Libor Dupal, předseda řídícího výboru programu a David Kubla, zástupce sekretariátu programu, seznámili členy Rady kvality ČR s akcemi naplánovanými do konce roku 2022. Zejména se jedná o mediální podporu programu v podobě projektů Toulavá kamera a Českou kvalitu nenahradíš a dále o Den s Českou kvalitou, který proběhne 12. 10. 2022 ve Skleněném sále na Ministerstvu průmyslu a obchodu a v rámci kterého budou předána osvědčení novým držitelům značek v Národním programu Česká kvalita.

Aktuální stav v rámci regionálního ocenění Cen hejtmana za CSR představili v dalším průběhu jednání Miroslav Svoboda, vedoucí oddělení společenské odpovědnosti a řízení kvality a Růžena Petříková, místopředsedkyně Rady kvality ČR. Konstatovali, že v roce 2022 se do soutěže zapojili 4 kraje – MSK, JČK, OLK a ULK. V rámci podpory tohoto ocenění a jeho rozšíření i do dalších krajů ČR schválila Rada kvality ČR uspořádání online semináře se zástupci všech krajů počátkem roku 2023.

Členové Rady kvality ČR následně schválili finanční podporu projektů odborných sekcí Rady kvality ČR, zaměřených především na odborné akce, jejich propagaci, studie a odborné analýzy.

V závěru jednání byli členové Rady kvality ČR informováni o přípravě 6. ročníku Národní konference CSR a kvality, která se uskuteční 2. 11. 2022 v Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR, nově vydaném mimořádném Newsletteru věnovanému příspěvkům oceněných organizací a firem, které uspěly v rámci Národních cen České republiky za rok 2021 a přípravě dalšího čísla Newsletteru CSR, který by měl vyjít koncem listopadu. Podrobnější informace byly podány i k přípravě Světového inženýrského konventu WEC 2023 v Praze.