V Konferenčním centru City v Praze a také on-line proběhl dne 25. listopadu 2021 kulatý stůl na téma udržitelné spotřeby při nákupu potravin, který se zaměřil na otázky plýtvání potravinami a také na možnosti, jak lze vzniku potravinového odpadu zabránit.
Kulatý stůl a diskusi, na které se vedle expertů Sdružení českých spotřebitelů, z.ú. (SČS) bezprostředně podíleli paní Mgr. Helena Kavanová, tisková mluvčí Potravinářské komory ČR, paní Jana Bártová, Corporate Affairs Manager ve společnosti Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, pan Ing. Pavel Mikoška, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a ředitel kvality ve společnosti Albert, paní doc. Ing. Lea Kubíčková, Ph.D., vedoucí výzkumného týmu v Ústavu marketingu a obchodu na Mendelově univerzitě v Brně, pan Mgr. et Mgr. Kryštof Kruliš, Ph.D., předseda správní rady Spotřebitelského fóra a paní Mgr. Markéta Braun Kohlová, Ph.D. z Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy, uspořádalo SČS ve spolupráci s Radou kvality ČR, která tuto akci také finančně podpořila.


V rámci kulatého stolu byla představena i studie, která byla zpracována za finanční podpory Rady kvality ČR. Všichni účastníci se v rámci věcné a konstruktivní diskuse shodli na tom, že plýtvání potravinami představuje velký problém, který je potřeba řešit, a to o to víc, že EU přijala velmi ambiciózní cíl snížit do roku 2030 objem potravinového odpadu na obyvatele na jednu polovinu, a to na maloobchodní i spotřebitelské úrovni.


Celá akce ukázala, že je o toto téma v ČR na straně soukromého sektoru zájem, a přispěla i k výměně příkladů dobré praxe a zkušeností, jak lze na jednotlivých úrovních potravinově dodavatelského řetězce možná opatření a doporučení formulovaná k omezení plýtvání potravinami v námi zpracované studii naplňovat.

Program kulatého stolu naleznete ZDE.

Záznam z celé akce můžete zhlédnout níže:

Pro více informací k problematice udržitelné spotřeby při nákupu potravin i tomuto projektu navštivte web Sdružení českých spotřebitelů www.konzument.cz.