Historie značky Hřiště-sportoviště-tělocvična – Ověřený provoz sahá do doby před více než deseti lety. Impulzem pro její zavedení byl přetrvávající poměrně vysoký počet úrazů dětí na nejrůznějších hřištích či sportovištích. „Konstatovali jsme, že z našeho hlediska je zcela neošetřena problematika bezpečnosti dětských hřišť,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Libor Dupal, ředitel Kabinetu pro standardizaci, který je správcem zmíněné značky kvality.

Jak už napovídá samotný název, značka Hřiště-sportoviště-tělocvična – Ověřený provoz je udělována hřištím, sportovištím, tělocvičnám či podobným zařízením, která jsou využívána dětmi nebo mládeží. Značka je součástí programu Česká kvalita, který je v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky.

„To pro nás bylo zcela zásadní. Na trhu je totiž nepřeberné množství značek, což na spotřebitele působí trošku chaoticky, protože některé nemají vůbec vypovídací schopnost,“ upozornil Libor Dupal, ředitel Kabinetu pro standardizaci. Podle něho je důležité, že značka kvality, jejímž je Kabinet pro standardizaci správcem, náleží k rodině nezprofanovaných značek.

Technik na klouzačce

Aby však hřiště nebo sportoviště uvedenou značku kvality získalo, musí projít poměrně náročným certifikačním procesem. Během něho musí provozovatel prokázat, že zařízení je skutečně bezpečné. Certifikaci provádí technici profesní komory SOTKVO, která sdružuje fyzické i právnické osoby angažující se v kontrolní činnosti, výrobě nebo montážích hřišť a sportovišť.

„Naši technici jsou zároveň auditoři a jsou to experti v oboru herních a sportovních zařízení. Určují, zda je konkrétní zařízení, které už je po montáži, v souladu s požadavky technických norem a legislativy,“ vysvětlila v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Zdeňka Houžvičková, předsedkyně komory SOTKVO. Znamená to, že technici se mimo jiné skutečně kloužou na skluzavkách nebo tobogánech. „Každá skluzavka či tobogán má svoje rizika a zákoutí. Nesmí být nikde žádný otvor, do kterého by se dítě zachytilo prstíkem, ale ani sponkou do vlasů,“ dodala Houžvičková.

Nejde ale jen o vlastní konstrukci skluzavek. Technici svou pozornost věnují také dopadovým plochám, oplocení hřiště a dalším prvkům. „Celé hřiště musí projít auditem tak, aby mohlo obdržet a nést značku Hřiště-sportoviště-tělocvična – Ověřený provoz,“ řekla dále předsedkyně komory SOTKVO.

Přehnaná bezpečnost?

Přestože by se mohlo zdát, že splnění legislativních norem je pro hřiště nebo sportoviště dostačující, poptávka po značce Hřiště-sportoviště-tělocvična – Ověřený provoz je prý poměrně vysoká. Neznamená to ale, že pokud zařízení tuto značku nemá, není bezpečné. „Takto to rozhodně nelze vnímat. To by bylo nespravedlivé vůči těm, kdo tuto značku nemají. Je ale třeba si uvědomit, že každé hřiště se používá a opotřebovává. Proto je třeba audit provádět každý rok a značka kvality dává informaci, že zařízení tím auditem prošlo,“ vysvětlil Libor Dupal.

Typickými uchazeči o značku a jejími držiteli jsou obce. Ty provozují drtivou většinu hřišť nebo sportovišť. „O značku ale mají zájem také školy a školky,“ dodal Dupal. „Máme teď v programu audit jednoho malého dětské hřiště a čeká nás také audit prvního skejtového hřiště,“ doplnila Zdeňka Houžvičková.

Hosté odmítli tezi, že se to s požadavky na bezpečnost dětských hřišť a sportovišť v současné době přehání. „To je něco, co třeba v severských zemích nemusíte nikomu vysvětlovat. Každému je jasné, že bezpečnost je prioritou. Prostředí u nás je v tomto trochu jiné. Lidem to ale dojde zpravidla v momentě, kdy na někoho spadne neukotvená branka,“ řekl Libor Dupal. Podle Zdeňky Houžvičkové ale značky kvality do jisté míry fungují i jako ochrana před právními důsledky případného úrazu dítěte. „Rodiče dnes velmi tvrdě vymáhají odškodnění, když se něco stane. Je pak na provozovateli, aby prokázal, že k úrazu nedošlo jeho zaviněním. Od toho tu i značky kvality jsou,“ dodala.

Rozhovor vznikl v rámci online pořadu „Českou kvalitu nenahradíš“.

Celý rozhovor můžete najít zde: https://cnn.iprima.cz/urazu-na-detskych-hristich-je-stale-moc-pomoci-muze-znacka-kvality-rika-jeji-spravce-33068