V současné době běží druhý ročník Ceny za společenskou odpovědnost – Podnikáme odpovědně, která je určena malým a středním podnikům, rodinným firmám a sociálním podnikům. Jak se daří vítězi loňského prvního ročníku, rodinné firmě LIVA Předslavice, a co jí účast v soutěži přinesla? Své zkušenosti s námi sdílel ředitel firmy Libor Jungvirt.

Firma LIVA Předslavice působí na trhu již skoro 25 let. Tedy ne tak úplně. Ze začátku jsme podnikali jako fyzické osoby a teprve v roce 1995 jsme založili společnost s ručením omezeným. Nicméně již od samého začátku jsme pracovali všichni dohromady a neřešili jsme, na koho se co bude fakturovat. Mimochodem, hrozně rád vzpomínám na jeden z našich prvních počinů, kdy jsme všichni tři – otec, bratr a já vezli starou Avií náklad limonády do Českého Krumlova. Ujeli jsme něco málo přes sto kilometrů a strávili na tom půl dne. Už si ani nevzpomínám, kolik jsme fakturovali, ale ekonomicky to bylo velmi špatné. Byl to ale začátek. Nejen pouhého podnikání, ale i našeho rodinného podnikání.

Za těch necelých pětadvacet let se naše firma rozrostla do mnohem větších rozměrů. Máme mnohem více zaměstnanců a problémy, které se nám tehdy zdály jako nepřekonatelné, se dnes zdají malicherné. Jedna věc ale zůstala stejná. Snaha podnikat tak, abychom se mohli večer na sebe podívat do zrcadla. Výdělek je pochopitelně důležitý, bez něj bychom nemohli růst, ale nejde se chovat tak, aby za námi zůstala spoušť.

Proto, když jsem před více než rokem vyplňoval přihlášku do soutěže Podnikáme odpovědně, jsem přemýšlel, co do ní napíšu. A rozhodl jsem se, že napíšu pravdu, bez příkras a dle toho, jak se chováme. Přihláška odešla, nic se nedělo a popravdě jsem již na ni i zapomněl. Ani zdaleka jsem nepočítal s nějakým oceněním. Vždyť přeci neděláme nic mimořádného, jen se snažíme chovat ke svému okolí s úctou.

Pozvánka na Pražský hrad mne pak příjemně potěšila a následné ocenění ještě více. Lhal bych, kdybych nepřiznal, že jsme za celou dobu svého podnikání nezískali celou řadu ocenění. Nejvíc si však ceníme ocenění Rodinná firma roku 2012 a na stejnou úroveň řadíme i ocenění za společenskou odpovědnost Podnikáme odpovědně. Je to pro nás obrovská satisfakce a zároveň i povzbuzení pro další činnost. Taktéž nás potěšila následná reakce okolí, kdy jsme zaznamenali celou řadu gratulací a uznání.

Jsem přesvědčen o tom, že zisk ocenění nám dopomohl zvýšit image naší společnosti a zlepšit tak náš obraz. Nedokážu zhodnotit, o kolik se nám díky němu zvedl obrat, popravdě si myslím, že nijak závratně, ale rozhodně nám ocenění pomáhá uvnitř firmy. Je to ocenění nejen mé práce, ale i práce všech našich kolegů, a díky tomu se zvedá prestiž společnosti i jejích zaměstnanců. A to je podle mne ten největší přínos. Pokud se bavím s jinými podnikateli napříč obory, vždy se shodneme, že největší problém, který brzdí náš růst, je nedostatek kvalifikovaných lidí. Kvalitní zaměstnanci si mohou vybírat a výše mzdy (nakolik je důležitá) není vždy tím pomyslným jazýčkem na váhách, jenž rozhodne, kam se vydají. Právě vnitřní klima firmy, její přístup k okolí, férovost vůči zaměstnancům i zákazníkům, to vše konečné rozhodnutí ovlivní.

Asi se budu opakovat, ale ocenění za společenskou odpovědnost Podnikáme odpovědně je dobrou vizitkou a určitě nám v personální politice významně napomáhá. Proto nelituji ani chvíli, že jsme se do soutěže přihlásili, a nelituji ani času stráveného nad vyplňováním přihlášky a zasíláním potřebných dat.

 

Do druhého ročníku Ceny za společenskou odpovědnost Podnikáme odpovědně je možné se hlásit do  31.8.2016. Více informací naleznete zde.